Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Всесвітній день науки за мир і розвиток

10 листопада кожного року відбувається міжнародне святкування події Всесвітній день науки за мир і розвиток (World Science Day for Peace and Development).

Цей день підкреслює важливу роль науки в суспільстві та необхідність залучення широкої громадськості до обговорення нових наукових проблем. Він також підкреслює важливість і актуальність науки в нашому повсякденному житті. Започаткувати таке свято вирішили у 1999 році на Всесвітній науковій конференції в Будапешті, проте офіційне підтвердження події відбулося у 2001 році на генеральній конференції ЮНЕСКО.

Тісніше пов’язуючи науку з суспільством, Всесвітній день науки за мир і розвиток має на меті забезпечити інформування громадян про розвиток науки. Він також підкреслює роль, яку відіграють науковці в розширенні нашого розуміння дивовижної, тендітної планети, яку ми називаємо домом, і в тому, щоб зробити наші суспільства більш стійкими.

Цей День дає можливість мобілізувати всіх учасників навколо теми науки на служіння миру та розвитку – від урядовців до засобів масової інформації та учнів шкіл.

Всесвітній день науки має важливі місії: інформувати суспільство про вагому роль науки, посилити увагу до наукової діяльності, заохотити країни світу до колективного використання наукових досягнень, поширювати науку заради гарного майбутнього, використовувати знання на благо суспільного розвитку та миру тощо.

Зараз важко працювати під час ракетних обстрілів з боку росії, коли немає світла, води та більшу частину часу всі вимушені проводити в укриттях, але незважаючи ні на що, дякуючи нашим захисникам, науковці України й надалі робитимуть все можливе заради розвитку та процвітання науки в світі. Разом ми – сила!

Вельмишановні колеги-науковці, щиро бажаємо Вам миру, міцного здоров’я, натхнення, не зупинятись на досягнутому, успіхів у всіх задумах і починаннях задля розвитку та процвітання науки.

 

З повагою
ректорка ЛНУ імені Тараса Шевченка Олена КАРАМАН
та голова Вченої ради Віталій КУРИЛО

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024