Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

День української писемності та мови: нова дата та радіодиктант

Колектив Луганського національного університету імені Тараса Шевченка долучився до написання Радіодиктанту національної єдності.

День української писемності та мови з 1997 року традиційно відзначали 9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, який започаткував писемну українську мову.

Цього року дата свята змінилася – Україна вперше відзначала День української писемності та мови 27 жовтня. Перенесення пов’язане з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, згідно з яким дати неперехідних свят змістилися на 13 днів раніше. Тож день пам’яті Нестора Літописця припадаэ на церковне свято 27 жовтня.

Українська мова – одна з найбагатших та наймилозвучніших мов світу. Вона походить від єдиного праслов’янського кореня, а не від давньоруської мови, що розділилася на українську, білоруську та російську мови. Формуватися українська мова почала у VI столітті, цей процес тривав до XVI століття.

Ось що маємо зараз:

  • в українській мові – близько 256 тисячі слів, але вона стрімко розвивається, тож насправді ця цифра зараз більша;
  • найбільш уживана літера в українській мові – літер “п”, на неї починається найбільша кількість слів, найменш уживана – літера “ф”;
  • українська мова – найбагатша на зменшувальні форми, наприклад, її має навіть слово “вороги” – “вороженьки”;
  • “Заповіт” Т. Г. Шевченка – рекордсмен серед переведених творів,  його переклали 147 мовами;
  • найстарішою українською піснею вважається пісня “Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш”.

Державною українська стала 26 жовтня 1989 року, нині нею володіє близько 45 мільйонів людей у всьому світі.

Одна з традицій свята – Радіодиктант національної єдності. Цього року українці 23-й рік поспіль писали радіодиктант, текст якого створила українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко, називався він “Дороги України”, читав диктант – актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

Головна мета радіодиктанту єдності – не перевірити знання, а об’єднати українців в Україні та за її межами. Кожен погодиться, що національна єдність дуже потрібна кожній країні, національна єдність є незаперечною цінністю. А національна мова в досягненні цієї єдності є одним із найвирішальніших чинників. Це і передумова, і запорука. Немає національної єдності без національної мови. Радіодиктант об’єднує нас, таких різних, навколо цієї визначальної ідеї, й це круто!

Всі підрозділи разом зі студентами, викладачами та співробітниками Луганського національного університету імені Тараса Шевченка долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності, що продемонструвало важливість державної мови, показало її престиж у закладі освіти, а власний приклад кожного, хто долучився,  завжди може стати мотивацією для інших діяти так само — поважати свою мову та країну.

Бажаємо всім успішної перевірки диктанту та гарних результатів, про які ми дізнаємося 30 жовтня 2023 року, адже бути грамотним — модно і престижно.

Відділ маркетингу ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024