Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

День української писемності та мови в ННІнЕБ

В ННІнЕБ відзначили День української писемності та мови – 2023.

Свято започаткували 6 листопада 1997 року. Тодішній президент України Леонід Кучма підтримав ініціативу громадських організацій та видав указ № 1241/97 “Про День української писемності та мови”. До 2023 року його відзначали 9 листопада — у день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця — за юліанським календарем, за яким церква жила донедавна. Нестор (1056–1114) — монах Києво-Печерської лаври. Вважається, що саме він є автором першої писемної історії українських земель — “Повісті врем’яних літ”, з якою пов’язують початок історії української літератури.

У 2023 році День української писемності відзначають 27 жовтня з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський стиль календаря. ПЦУ перейшла на новоюліанський календар із 1 вересня.

Свято нагадує про давність української мови, яка є єдиною державною, про історію її абетки, розповідає про розвиток української писемності, та й загалом популяризує українську мову в Україні та за кордоном.

За традицією в це свято щороку пишуть Радіодиктант національної єдності. Директорат, викладачі та здобувачі освіти навчально-наукового інституту економіки та бізнесу долучилися до його написання. Цьогоріч радіодиктант називався «Дороги України». Авторка тексту —  Катерина Калитко, поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії. Радіодиктант читав у прямому ефірі Олексій Гнатковський — актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша в популярному фільмі «Довбуш».

По завершенні всі присутні продемонстрували свої роботи та обмінялися один з одним своїми враженнями від події.

Окрім того, на тижні здобувачі освіти відвідали публічну бібліотеку імені Д. Гурамішвілі, де познайомилися із творчістю херсонського письменника – Михайла Олійника. Він писав вірші в окупації. Захід вирішили провести напередодні річниці визволення Херсону від окупації, яке відбулося 11 листопада 2022 року. На заході бібліотекарка Ангеліна ВЄТРОВА розповіла про життя та творчість Михайла Олійника та презентувала книжкову трилогію херсонського поета.

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024