Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Науково-методичний семінар магістрантів-словесників

Для магістрантів спеціальності «Середня освіта. Українська мова і література» проведено першу сесію науково-методичного семінару.

24 жовтня на кафедрі української мови відбулася перша сесія науково-методичного семінару «Здобувач освіти: шлях самоорганізації українського словесника», зокрема для здобувачів вишої освіти першого курсу другого (магістерського) рівня спеціальності 014.01 «Середня освіта. Українська мова і література».

Участь у першій сесії семінару взяли викладачі кафедри української мови і магістранти першого року навчання двох освітніх програм, зокрема освітньої програми «Середня освіта. Українська мова і література» та освітньої програми «Середня освіта. Українська мова і література. Мова і література (англійська)», які реалізують на факультеті української філології та журналістики.

Модератором семінару стала завідувачка кафедри української мови, доцентка Оксана Клєщова, яка зазначила, що підготовку вчителів української мови і літератури факультет почав здійснювати, починаючи ще з 1921 року. Ознайомила з історією кафедри української мови, яка була створена у рік заснування університету й розвивалася разом із закладом освіти, зберігаючи найкращі лінгвістичні й лінгводидактичні традиції, утверджуючи важливість мовної освіти для формування громадянина, носія загальнолюдських цінностей, визначаючи пріоритети освітньої й наукової діяльності відповідно до вимог суспільства.

Спікерами науково-методичного семінару стали гаранти освітніх програм Оксана Клєщова і Лариса Колесникова, які зауважили про особливості освітніх програм, що полягають у забезпеченні підготовки фахівця, здатного інтегрувати загальнонаціональний і крайовий соціокультурні складники мовно-літературної освіти в професійній освітньо-науковій діяльності відповідно до потреб регіонального й загальноукраїнського ринку праці.

Професор Алла Нікітіна акцентувала увагу присутніх на вимогах до кваліфікаційних робіт здобувачів освітньої програми, на питаннях дотримання принципів академічної доброчесності, на нормативних документах, які регулюють освітній процес у нашому університеті та в закладах середньої освіти, зокрема на законах, державних стандартах, концепціях, професійних стандартах тощо.

Доцент кафедри, в.о. завідувача відділу управління якістю освітньої діяльності Маргарита Кравченко ознайомила магістрантів з особливостями системи забезпечення якості вищої освіти в нашому університеті, наголосила на важливості зворотнього зв’язку і професійного спілкування.

Під час семінару магістранти-першокурсники долучилися до обговорення проблем побудови індивідуальних освітніх траєкторій і професійного розвитку, зорієнтували науковців кафедри на розробку програми чергової сесії науково-методичного семінару.

Кафедра української мови

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024