Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Зустріч з генеральним директором Директорату МОН України

13 вересня до ЛНУ імені Тараса Шевченка завітав генеральний директор Директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Ігорович Шаров.

На зустріч були запрошені голова Лубенської міської ради Олександр Грицаєнко і керівник управління освіти виконавчого комітету Лубенської міської ради Мирослав Костенко, які разом з гостем та керівництвом Луганського національного університету імені Тараса Шевченка оглянули кабінети і робочі аудиторії закладу.

Адміністрація, директори інститутів, коледжів, декани факультетів та співробітники ЛНУ імені Тараса Шевченка провели робочу зустріч з вельмишановним Олегом Шаровим, на якій обговорювався дуже важливий проєкт – «Системно-структурна трансформація вищої освіти: війна, повоєнне відновлення, євроатлантична інтеграція».

Голова Вченої ради Віталій Курило привітав усіх присутніх, представив генерального директора Директорату МОН і відкрив засідання, надаючи слово Олегу Ігоровичу Шарову.

Олег Шаров також привітав присутніх і подякував Віталію Курилу та ректорці Олені Караман за запрошення на Вчену раду, на яке він приїхав з великим задоволенням.

На початку своєї промови Олег Ігорович перш за все підкреслив перспективи освітньої трансформації, розуміння самих перспектив, пояснив, що наразі є пріоритетом освіти та розповів про очікувані системні зміни, актуальні законопроекти, ключові завдання і модернізацію освітніх програм, наголосивши, що МОН деталізувало зазначений план у Концепції відновлення освіти і науки України впродовж 2022–2032 років і працює над візією майбутнього освіти і науки України.

Відбудеться переосмислення ролі та завдань університетів для економіки, держави та суспільства на перспективу включення у світовий мейнстрім прагнення до зразковості та досконалості університетів в цілому, ключовою одиницею яких буде освітня програма, – сказав Олег Шаров.

Далі він окреслив низку ключових напрямків такого відновлення, а саме: розвиток людського потенціалу; європейська інтеграція освіти та науки; розвиток науки й інновацій; розвиток вищої освіти та освіти дорослих; розвиток професійної (професійно-технічної), спеціальної й інклюзивної освіти; цифрова трансформація освіти та науки; індивідуальна освітня траєкторія; новий комплекс системно-структурних змін для розвитку вищої освіти тощо.

Також генеральний директор Директорату МОН України пояснив, чим керується Міністерство освіти і науки, чому зміни на часі і озвучив пропозиції щодо переліку галузей знань, деяких спеціальностей та їх розвитку.

В кінці свого виступу Олег Шаров подякував усім присутнім і відповів на питання, які йому задавали. Зокрема, Антон Бадер – директор навчально-наукового інституту історії, міжнародних відносин і соціально-політичних наук поцікавився, як Міністерство освіти бачить остаточний результат таких змін і як бачить сам Олег Ігорович переміщений заклад освіти після модернізації.

Голова вченої ради Віталій Курило подякував за презентацію проєкту МОН, але відмітив, що все ж цей проект зіштовхнеться з декількома супротивами і пояснив чому. Віталій Семенович акцентував:

Так як в зазначених перспективах структурних змін прозвучало припинення коледжів, як закладів вищої освіти і виведення їх із структури університету, то за це питання по коледжах, особливо по фахових, ми будемо боротися і будемо їх відстоювати, щоб вони залишилися підрозділами закладу. Моя пропозиція – від переміщеного університету ні в якому разі не можна відривати переміщені разом з ним коледжі, бо вони «помруть»!

Далі голова Вченої ради попросив спростити систему вступу легалізації для іноземних студентів.

На завершення зустрічі ректорка ЛНУ імені Тараса Шевченка Олена Караман подякувала за презентацію проєкту МОН і виконала два доручення для Олега Шарова від колективу та Збройних сил України. Від університету подарували на згадку портрет Тараса Григоровича Шевченка, а від ЗСУ, зокрема від шевченківських сил спецоперацій, які зараз боронять Україну, передала їх шеврони. Близько 3000 військових студентів мають змогу навчатися безкоштовно, за що вони безмежно вдячні.

Спілкування з генеральним директором Директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України Олегом Шаровим пройшло позитивно, конструктивно і в теплій атмосфері.

Я всім щиро вдячний за розуміння, підтримку та запрошення на Вчену раду до Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Сподіваюся, наступна зустріч відбудеться у Луганську! – такими словами завершив захід Олег Шаров.

 

Відділ маркетингу ЛНУ імені Тараса Шевченка.

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024