Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Посвята у студенти

Посвята у студенти – найбільш очікувана подія для кожного першокурсника, адже після цього вони офіційно стають студентами.

Дана подія допомагає кожному студенту влитися у колектив, познайомитися з наставниками та урочисто скласти присягу студента Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Ще один навчальний рік розпочався в умовах повномасштабного російського вторгнення, тому всі ми змушені підлаштовуватися до цих реалій.

08 вересня 2023 року відбувся урочистий захід з нагоди посвяти першокурсників у студенти ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Урочистості розпочались із відеоролика про університет і представлення голови Вченої ради Віталія Курило, ректорки Олени Караман, проректорів, директорів та деканів Луганського національного університету  імені Тараса Шевченка.

Наші шевченківці з перших днів війни стали на захист України. Попри великі втрати, вони дають гідну відсіч підступному кремлівському ворогу. Пам’ять про наших захисників всі присутні вшанували хвилиною мовчання.

Близько трьох тисяч  студентів, викладачів, співробітників та  випускників нашого університету боронять Україну у найгарячіших точках. Завдяки їм, ми маємо змогу зустрітися сьогодні, тому на їх честь пролунав Гімн України.

Вітальне слово взяли голова Вченої ради університету, перший проректор, академік Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук і професор Віталій Курило та ректорка Луганського національного університету  імені Тараса Шевченка, доктор педагогічних наук, професор Олена Караман, яких радо зустріли оплесками.

Віталій Семенович привітав усіх присутніх і акцентував увагу на першокурсниках, які, хвилюючись, чекали на Посвяту, щоб офіційно стати студентами ЛНУ імені Тараса Шевченка.

  • Знання, які ви отримаєте в університеті, знадобляться вам на все життя. Саме від здобутих вами знань залежить ваше майбутнє. Тож нехай усім вам щастить! – завершив свою промову Віталій Курило.

Ректорка Олена Караман, привітавши всіх присутніх, звернулася до першокурсників:

  • Через декілька хвилин ви з гордістю заявите, що ви шевченківці. Луганський національний університет імені Тараса Шевченка – один з найстаріших і найпотужніших закладів вищої освіти України, який вкотре опинився у вимушеній евакуації. Нині ми продовжуємо свій освітній шлях на Полтавщині. Історія університету – це яскравий приклад відданості рідній справі та країні. Мужній колектив шевченківців у всі часи завжди перемагав, відновлювався і ставав лідером, ініціатором, осередком створення нових освітніх ідей, які робили навчання цікавим та ефективним.

У нас з вами одна головна і спільна мрія – це незалежна, соборна, вільна Україна, яка, віримо, незабаром переможе. Тож, зі святом всіх вас, дорогі друзі!

Після свого вітального звернення Олена Караман подякувала студентам вже другого курсу за їх роботу в приймальній комісії і відзначені студенти після заходу отримали свої винагороди.

Слово надали голові Лубенської міської ради Олександру Грицаєнку, який теж привітав усіх присутніх, сказав багато теплих слів університету, його викладацькому складу та студентству.

Лубенський голова наголосив: «Наше місто дарує суспільству кращих із кращих, спочатку абітурієнтів, а потім студентів. Освіта Лубенщини займає провідне місце на Полтавщині. І тим, що ми можемо вчитися, спілкуватися, працювати, ми завдячуємо Збройним силам України. Вітаю всіх! Перемога буде за нами! Слава Україні! Героям слава!»

Надійшли онлайн вітання від голови  наглядової  Ради   університету, заступника керівника Офісу Президента України Олексія Дніпрова та вітання  від  давнього друга, члена наглядової  Ради   університету, президента Національної академії педагогічних наук України, доктора філософських наук, професора, академіка Національної академії наук України Василя Кременя, які теж всіх привітали, акцентувавши увагу на студентській молоді, на яку покладаються великі сподівання.

Всім вже відомо, що від перших днів заснування Луганського національного університету і дотепер переможний дух завжди був притаманний шевченківцям. Одним з його яскравих проявів це – перемоги наших спортсменів. Ведучі зауважили, що за 76 років інститут фізичного виховання і спорту став відомим завдяки своїм зоряним випускникам і зачитали всі їх прізвища та заслуги.

В історії  університету є одне ім’я, що об’єднує велику родину ЛНУ – це Тарас Шевченко. Він завжди був символом боротьби за волю і незалежність, тому вже давно стало традицією в цей святковий день покладати квіти до пам’ятника Кобзарю. Право урочистого покладання квітів було надано представникам студентського самоврядування.

Нарешті настала хвилююча мить – Посвята першокурсників у студенти! Всіх студентів-першокурсників запросили на сцену, які перед цим отримали значки з гербом університету. Право зачитати клятву, вірність якій  студенти університету повинні пронести протягом усього навчання, надали  першокурсникам Дарині Волощенко  і Денису Іващенко, після чого голова студентського самоврядування вручила першокурсникам символічний студентський квиток.

Під кінець заходу всі вийшли на сцену для спільного фото.

Навіть найтяжчі часи випробувань війною не зломлять дух університету і, не дивлячись на спроби ворога зруйнувати наше мирне життя, колектив буде виконувати свою почесну місію – навчати й виховувати справжніх професіоналів – громадян-патріотів для України.

Вітаємо ще раз всю велику шевченківську родину зі Святом знань, а першокурсників з Посвятою! Попереду багато справ, тож бажаємо всім успіхів, впевнених кроків до поставленої мети!

 

Відділ маркетингу ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024