Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Ukrainian National H-index Ranking

В Україні стартував новий проєкт National H-index Ranking.

Дослідження науковців надважливі в сучасному світі й вимагають фіксування в сучасних базах даних, передусім таких як Scopus та Web of Science, які є одними з перших у світі універсальними реферативними базами даних з можливостями відстеження наукової цитованості публікацій. Цитування – одна з головних метрик у наукометричному світі, від якої напряму залежить популярність, авторитетність і значущість автора.

У цьому році в Україні стартував новий проєкт National H-index Ranking, над реалізацією якого працює група вчених з США, Великої Британії, України, Нідерландів і Туреччини. Це міжнародний некомерційний рейтинг, який створено з метою прозорого та уніфікованого ранжування університетів, наукових організацій та установ, що спеціалізуються на наукових дослідженнях. Ключовим показником при цьому виступає індекс Гірша як відома, популярна та стабільна метрика у сфері наукових досліджень. Індекс Гірша (h-index) – це уніфікований показник наукової продуктивності, що використовується для оцінки діяльності вчених, наукових груп, журналів, організацій та країн. Розраховується він достатньо просто: індекс Гірша дорівнює числу N, якщо науковець опублікував N наукових статей, кожна з яких була процитована щонайменше N разів.

Відповідно до результатів Ukrainian National H-index Ranking–2023 наш університет займає 176 позицію серед близько 450 навчальних закладів України https://ua.h-index.com/uk/luhansk-taras-shevchenko-national-university/scopus. Зокрема, в топ–5 науковців нашого університету за національним h-індексом входять Анатолій Жучок (h=13), Валерій Колесніков (h=7), Вікторія Рубежанська (h=7), Віктор Тринчик (h=6) та Юрій Жучок (h=5).

Відзначимо, що кількість проіндексованих публікацій науково-педагогічних працівників у виданнях, які реферуються у науково-метричних базах Scopus та Web of Science, є одним із цільових показників діяльності нашого університету. Лідером у цьому напрямі діяльності університету залишається кафедра алгебри  та системного аналізу. Так, у цьому році загальний h-індекс за Scopus кафедри алгебри та системного аналізу дорівнює 25, а загальна кількість цитувань у Scopus – 505. У тому числі завдяки й цим результатам наш університет успішно пройшов державну наукову атестацію з математики на 5 років та отримав кваліфікаційну групу Б.

Щиро дякуємо адміністрації ДЗ ,,Луганський національний університет імені Тараса Шевченка” за сприяння до розвитку алгебраїчної науки в нашому університеті. Сподіваємося і на подальшу підтримку алгебраїчної дослідницької групи, яка сприяє покращенню позицій нашого ЗВО як у вітчизняному рейтингу, так і у міжнародному науковому просторі.

 

Завідувач кафедри алгебри та системного аналізу,
Юрій Жучок

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024