Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Міжнародне стажування викладача кафедри ТВіПО

З червня 2022 по липень 2023 року доцент кафедри ТВіПО Луценко Марина Василівна проходила наукове стажування в дослідницькій групі LiBiFOOD.

Стажування проходило на кафедрі харчування, харчових наук і гастрономії, факультету фармації та харчових наук Університету Барселони. Ця можливість була надана науковцям з України, які перебували на території Євросоюзу через війну.

Дослідницька лабораторія у складі Університету Барселони займається встановленням впливу складових корму на якість м’яса курей (смак, білково-жировий склад, колір, консистенція під час зберігання та інше) та на курячі яйця. Лабораторія співпрацює з великим підприємством bonArea, яке має потужності для виробництва харчових продуктів та розгалужену мережу магазинів.

Під час стажування Марина Василівна забезпечила підтримку кількох аналітичних досліджень в основному в жирах і м’ясі, таких як склад жирних кислот і токоферолу, а також визначення тіобарбітурової кислоти, брала участь у різних етапах підготовки та екстракції зразків (екстракція жиру, омилення, очищення та концентрування). Також отримала досвід роботи на сучасних хроматографах, лабораторному обладнанні для визначення складу білків м’яса та яєць.

Окрім роботи в лабораторії, Марина Василівна була присутня як викладач на заняттях студентів, які навчаються за напрямом «Харчові технології».

Таке наукове стажування в Євросоюзі дає можливість набуття нового дослідницького досвіду, спілкування між професорами, докторами філософії, студентами та аспірантами, які мають змогу участі в програмах обміну Еразмус +. Так, під час роботи в Університеті Барселони, Марина Луценко підготовила заявку на постдокторську програму в Італійському університеті міста Брешія. За результами роботи підготовлено статтю PRODUCTION OF DRY EDIBLE LECITHIN FROM SUNFLOWER OIL REFINING AGRI-WASTE для публікації у виданнях, що входять до бази Скопус. Зараз вона перебуває на стадії проходження рецензії.

Бажаємо Марині Василівні подальших успіхів у науковій роботі!

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024