Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Івент пам’яті захисникам України

Участь студентів ЛНУ імені Тараса Шевченка в івенті  пам’яті «Пам’ятаймо загиблих, шануймо живих».

Студенти  Луганського національного університету імені Тараса Шевченка 28 серпня 2023 року, напередодні Дня пам’яті захисників України, у Лубенській міській бібліотеці для дорослих ім. В.Леонтовича взяли участь в івенті  пам’яті «Пам’ятаймо загиблих, шануймо живих», де згадали страшні події  під Іловайськом у 2014 році.

Розпочали захід хвилиною мовчання, якою вшанували захисників, що, боронячи територіальну цілісність держави, віддали у російсько-українській війні  найцінніше – життя та висловили вдячність усім безстрашним українським воїнам, що стоять на варті  миру і спокою кожного українця.

29 серпня 2014 року сотні наших захисників у соняшникових полях під Іловайськом поклали свої життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни, тому символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха. Сонях — не просто символ історичної мужності українських воїнів, це — символ життя України.

На заході пам’яті воїнів пролунав вірш  «Легенда про Україну», було переглянуто відеоряд пам’яті «Втрачаємо кращих… Сумуємо», присвячений загиблим захисникам Лубенської ТГ, заслухали виступи керівників добровольчих та благодійних формувань, які згадували події АТО, ООС, хвилі мобілізацій,  громадську та волонтерську діяльності  та висловили щиру вдячність від захисників за небайдужість українців, відбулася презентація патріотичного  відеоролику власних робіт з повітряного пластиліну, присвячений   героям України.

Попри велику кількість втрат у сучасній російсько-українській війні, завдяки таким патріотичним заходам, ми вже маємо й історичну перемогу — згуртовану націю, готову боротися за волю і свободу. Україна може спертись на широку підтримку громадян, бо на захист незалежності держави стали мешканці всіх, без винятку, регіонів нашої країни.

У нинішній війні ми платимо надзвичайно велику ціну. Безперечно, це не єдиний день у році, коли згадуються полеглі та віддається їм шана. Однак це нагода для всього суспільства разом зробити усе можливе, аби пам’ять про героїв була збережена та зміцнена на багато поколінь вперед.

Поки триває війна, ми не можемо знати точну кількість загиблих, назвати всіх поіменно або розповісти всі історії. Проте впевнені, що українське суспільство докладе максимум зусиль, щоб загиблі герої залишилися в нашій пам’яті не абстрактним образом або цифрою, а отримали належну шану. Щоб наша пам’ять про них була живою і дієвою. Щоб кожен із нас долучився до захисту і перемоги України.

Пам’ять про борців і їхні подвиги є найвищою цінністю у шкалі нашої національної ідентичності. А віра і впевненість, що в разі загибелі на полі бою жертовність воїна буде пошанована на державному рівні, є дуже важливою для підняття морального духу військовослужбовців.

Герої не вмирають!

Вони навічно залишаються в наших серцях і пам‘яті.

 

Відділ маркетингу ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024