Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Засідання вченої ради

25 серпня в ЛНУ імені Тараса Шевченка відбулося засідання вченої ради.

На порядку денному були такі питання:

  • про зміни у складі вченої ради;
  • про затвердження плану роботи вченої ради на І семестр 2023 – 2024 н.р.;
  • про початок нового 2023 – 2024 н. р.;
  • про затвердження змін до освітніх програм і навчальних планів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти на 2023 – 2024 н. р.;
  • різне.

На початку засідання голова вченої ради університету Віталій Курило привітав усіх присутніх з початком нового навчального року й побажав плідної роботи. Було внесено зміни до складу вченої ради – у якості в. о. вченого секретаря введено Ольгу Забудкову. Крім того, Віталій Семенович ознайомив присутніх з планом роботи вченої ради на 2023 – 2024 н. р., який після обговорення було затверджено відкритим голосуванням.

Із доповіддю про початок нового 2023 – 2024 н. р. виступила ректорка університету Олена Караман. Під час виступу Олена Леонідівна виокремила нормативні документи, якими керується адміністрація ЗВО, визначила фактичні адреси розташування структурних підрозділів університету, затвердила формати освітнього процесу у 2023 – 2024 н. р. за денною формою здобуття освіти – у змішаному (очно-дистанційному) форматі, за заочною – у дистанційному форматі. Окремо ректорка підкреслила, що спільно з власниками орендованих приміщень університетом було створено безпечне освітнє середовище для проведення освітнього процесу, підготовлено укриття в усіх трьох локаціях розміщення університету, зроблено поточні ремонти тощо.

Задля забезпечення успішного освітнього процесу в університеті було проаналізовано зовнішні та внутрішні виклики, що постали перед закладом напередодні нового навчального року, визначено пріоритетні напрями діяльності: 1) формування контингенту студентів; 2) підвищення якості кадрового складу; 3) забезпечення якості освіти; розроблення й реалізація концепції якісного вивчення, викладання та використання англійської мови в університеті; 4) розвиток науково-дослідної та інноваційної діяльності; 5) активізація міжнародної діяльності та процесу інтернаціоналізації університетської освіти; 6) модернізація змісту й технологій (форм, методів, засобів) соціально-гуманітарної роботи, створення ефективного студентського самоврядування; 7) розвиток матеріально-технічної бази, соціальної інфраструктури та безпечного освітнього середовища для всіх учасників освітнього процесу; 8) удосконалення фінансово-економічної діяльності університету. Сформульовано завдання діяльності університету в межах цих напрямів, спрямованих на збереження й розвиток університету в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення.

Заслухавши та обговоривши доповідь проректора з науково-педагогічної роботи Анатолія Жучка, вчена рада затвердила зміни до освітніх програм і навчальних планів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти на 2023 – 2024 н. р.

Серед різного було розглянуто питання про закриття освітньої програми, порушення клопотання про нагородження до Дня працівників освіти, утворення разових спеціалізованих учених рад для присудження ступеня доктора філософії, рекомендацію до друку наукових і навчально-методичних праць, надання та продовження академічних відпусток.

Жвавим було обговорення питання про реорганізацію в структурі університету, в якому взяли участь С. О. Бадер, А. В. Бадер, С. О. Вовк, І. Ф. Кононов, В. В. Лєснова. Вчена рада ухвалила рішення з 01 вересня 2023 року ліквідувати факультет іноземних мов і факультет української філології та журналістики, навчально-науковий інститут фізики, математики та інформаційних технологій, навчально-науковий інститут економіки та бізнесу, навчально-науковий інститут публічного управління, адміністрування та післядипломної освіти, а натомість створити навчально-науковий інститут філології та журналістики, навчально-науковий інститут математики та інформаційних технологій, навчально-науковий інститут бізнесу та менеджменту, навчально-науковий інститут публічного управління та післядипломної освіти. Було змінено назви навчально-наукового інституту торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму на навчально-науковий інститут технологій та торгівлі, навчально-наукового інституту фізичного виховання і спорту на навчально-науковий інститут охорони здоров’я та спорту, навчально-наукового інституту культури і мистецтв на навчально-науковий інститут мистецтв, навчально-наукового інституту історії, міжнародних відносин та соціально-політичних наук на навчально-науковий інститут соціальних і гуманітарних наук. Крім того, рішенням вченої ради реорганізовано окремі кафедри в структурі університету.

 

Учений секретар ЛНУ імені Тараса Шевченка

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024