Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Участь у літній школі з вивчення прикордоння

Доцент кафедри історії України взяла участь у роботі  Третьої літньої школи «Borderland Studies in East Central Europe and the Black Sea Region».

25 червня – 4 липня 2023 р. доцент кафедри історії України Ольга Забудкова взяла участь у роботі  Третьої літньої школи «Borderland Studies in East Central Europe and the Black Sea Region».

Цьогоріч школа проходила в м. Кишинів, Молдова. Організаторами стали Центр дослідження міжетнічних відносин Східної Європи (Харків, Україна) за підтримки Центру урядування та культури в Європі з Університету Санкт-Гален (Швейцарія) та Програми Ковальських з вивчення східної України Університету Альберта (Канада).

Літня школа зібрала учасників та лекторів із дванадцяти країн, серед яких США, Франція, Вірменія, Велика Британія, Молдова, Україна, Чехія, Албанія, Грузія та ін.

Формат школи передбачав поєднання лекцій, презентацій, дискусій, освітніх подорожей та публічних заходів.  Протягом десяти днів учасники слухали лекції науковців, що досліджують уявні та реальні прикордоння – Стівена Сігела (Техаський університет в Остіні, США), Діани Думітру (Джорджтаунський університет, США), Дайани Еглітіс (Університет Джорджа Вашингтона, США), Богдана Шумиловича (Центр міської історії у Львові, Україна) та Олексія Чеботарьова (Віденський університет, Австрія;  Університет Ст. Галлена, Швейцарія).

Крім того, учасники мали можливість презентувати та обговорити власні дослідження. Так, О. Забудкова представила проєкт своєї розвідки, присвяченої історії Луганського краю протягом революційних подій 1917–1921 рр.

Школа включала також навчальні візити до організацій громадянського суспільства в Кишиневі, які залучені до підтримки реформ у країні. У Державному університеті Молдови також відбулося публічне обговорення проблем прикордонних територій Грузії, України та Молдови. Два дні були присвячені навчальним поїздкам для знайомства з прикордонними болгарською та гагаузькою громадами Молдови.

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024