Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Обговорення освітньої програми

13 червня в онлайн-режимі відбулося обговорення освітньо-професійної програми для здобувачів другого (магістерського) рівня «Педагогіка вищої школи», спеціальність 011 Освітні, педагогічні науки.

Гарант освітньої програми «Педагогіка вищої школи», спеціальність 011 Освітні, педагогічні науки доктор педагогічних наук, доцент Людмила Бутенко, завідувач кафедри педагогіки надала характеристику освітньої програми, окреслила мету, завдання, основних фокус освітньої програми та її особливості. Особлива увага звернена на відповідність положень освітньої програми вимогам Стандарту   вищої освіти України. Другий (магістерський) рівень, галузь знань – 01 Освіта/Педагогіка, спеціальність – 011 Освітні, педагогічні науки (Наказ МОН від 11.05.2021 р. № 520), Професійного стандарту на групу професій «Викладачі закладів вищої освіти» (Наказ Мінекономіки України від 23.03.2021 р. № 610). Відзначено, що у поточному навчальному році пройшла успішна апробація ОК «Соціально-гуманітарна робота у ЗВО», який було введено до освітньої програми у 2022 за рекомендаціями стейкхолдерів. Здобувачка освіти за цією програмою Тетяна Губанова як стейкхолдер відзначила практико зорієнтований характер цієї програми, використання сучасних форм та методів організації освітнього процесу, реалізацію принципу студентоцентрованості у взаємодії викладачів та здобувачів вищої освіти, а також відзначила необхідність доповнення змісту окремих освітніх компонентів позиціями, що відповідають найсучаснішим трендам розвитку педагогічної теорії та практики, зокрема питання щодо використання штучного інтелекту в освітній та науковій діяльності у ЗВО. У процесі обговорення представлено позиції викладача Бахмутського педагогічного коледжу Людмили Лієнко, яка як стейкхолдер підкреслила актуальність ОП «Педагогіка вищої школи» для підготовки конкурентоспроможних викладачів вищої школи, відзначила необхідність надання додаткового адаптаційного модулю на початку освітнього процесу на ОП для магістрантів, які вступають за «перехресною» формою. Представлено рецензії-відгуки на проєкт освітньої програми від доктора педагогічних наук, професора І. Стражнікової, професора кафедри педагогіки та освітнього менеджменту імені Бориса Ступарика Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ), від начальника управління Державної служби якості освіти у Полтавській області Ю. Кращенко та ін.

Дякуємо всім присутнім за високу оцінку освітньої програми, надання рекомендацій, пропозицій та відгуків. Сподіваємося на подальшу співпрацю.

Завідувач кафедри педагогіки – доктор педагогічних наук, доцент Людмила Бутенко.

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024