Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Участь у онлайн зустрічі в рамках проєкту «Об’єднані наукою»

Кафедра публічної служби та управління навчальними й соціальними закладами взяла участь у онлайн зустрічі в рамках проекту «Об‘єднані наукою» від Офісу підтримки вченого.

15 червня 2023 р. в.о. завідувача кафедри публічної служби та управління навчальними й соціальними закладами, д-р пед. наук, професор Тетяна Сич прийняла участь у онлайн-зустрічі в рамках проекту «Об‘єднані наукою» від «Офісу підтримки вченого» на тему: «Стратегія і тактика збереження та розвитку наукового підрозділу у нестабільних умовах мирного, воєнного та повоєнного часу».

Своїм досвідом керування науковим підрозділом поділився молодий доктор технічних наук, завідувач відділу зварювання пластмас Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України, професор Максим Юрженко. Доповідач окреслив тактичні дії для досягнення довгострокових великих цілей збереження та тактичні дії для досягнення довгострокових великих цілей розвитку наукового підрозділу, виклики мирного часу та відповідні до них рішення, а також виклики воєнного часу й рішення для воєнного часу. Особливу увагу приділили прогнозуванню стану науки у повоєнний час та розгляду рішень щодо збереження та розвитку наукового підрозділу у повоєнний час, а саме: спрощення умов ведення наукової та науково-технічної діяльності, збільшення фінансування науки у відповідності до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (його виконання), відкриття можливостей для участі українських науковців та наукових установ у Європейських програмах на рівних правах з науковцями та науковими установами країн ЄС, відкриття структурних фондів, державна політика сприйняття розвитку наукоємних підприємств (в тому числі оборонної галузі) та їх співробітництву з науковими установами, державна політика в сфері популяризації науки та освіти.

На зустрічі також обговорювалися низка сучасних проблем, а саме: стан фінансування сучасної науки; фінансування фундаментальних досліджень, які не цікаві підприємцям та бізнесу й тому мають фінансуватися державою; низька активність українських науковців щодо участі у міжнародних грантах, та відповідно підкреслювалася необхідність створення структурних підрозділів при ЗВО, призначених на виконання економічних розрахунків та оформлення наукових ідей у проєктні грантові пропозиції; виїзд наукових кадрів за кордон та умови їхнього повернення у післявоєнні часи до вітчизняних установ та ін.

Спікером зустрічі була: координаторка проєкту, к.т.н. Людмила Лісова. До участі у зустрічі долучилися Олеся Ващук, доктор юридичних наук, професор кафедри криміналістики і директор Центру організації освітньої підготовки та інформаційно-аналітичної роботи Національного університету «Одеська юридична академія», професор, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Інноваційний університет», голова правління громадської організації «Міжнародна фундація розвитку», а також керівники та працівники закладів вищої освіти та наукових установ України.

 

 

Кафедра публічної служби та управління
навчальними й соціальними закладами
Навчально-наукового інституту публічного управління,
адміністрування та післядипломної освіти

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024