Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Участь у роботі Тартуської конференції

З 11 по 13 червня заступник декана з навчальної роботи факультету іноземних мов взяла участь у роботі Тартуської конференції.

Заступник декана з навчальної роботи факультету іноземних мов, викладач кафедри романо-германської філології Катерина Білобровська взяла участь у роботі сьомої щорічної Тартуської конференції (Seventh annual Tartu conference on east European and Eurasian studies) зі східноєвропейських та євразійських досліджень «Війна та мир. Що чекає Східну Європу та Євразію?» («War and Peace. What’s Next for Eastern Europe and Eurasia?»), що проходила протягом 11–13 червня 2023 р. у м. Тарту, Естонія, та представила дослідження на тему: «Концепт “війна” у художній інтерпретації Б. Антоненка-Давидовича» («The concept of “war” in the artistic interpretation by B. Antonenko-Davydovych»).

Тартуська конференція є місцем для академічного обговорення фундаментальних культурних, соціальних, економічних і політичних тенденцій, що впливають на всі аспекти життя в Східній Європі та Євразії. Конференція проходила в очному режимі в історичному кампусі Тартуського університету, розташованому в центрі другого за величиною міста Естонії Тарту. Тартуський університет – один із найстаріших університетів Східної Європи, заснований шведським королем Густавом Адольфом у 1632 році.

Місто Тарту – чарівне університетське місто, невимушена та вишукана атмосфера якого створює ідеальне середовище для наукових розмов. Неокласичний центр Тарту досить маленький, щоб його можна було пройти пішки. У 2024 році Тарту разом із Південною Естонією стане Європейською столицею культури. Європейська столиця культури – це найцінніший культурний проект Європи, який об’єднує всі ідеї, людей і райони міста чи регіону-організатора. Провідною темою Тарту 2024 року, Європейської столиці культури, є «Мистецтво виживання», яке покликане виразити силу мистецтва у впливі на майбутнє Європи у трьох великих сферах життя: екологічна культура з акцентом на реальному людському спілкуванні, сильні спільноти та необхідні навички для життя та, справді, виживання в найближчі роки. Чотири найважливіші мистецтва виживання, представлені в програмі Тарту 2024, – це унікальність, сталість, обізнаність і спільна творчість.

Слід зазначити, що у 2020 році Тартуська конференція була номінована на першу премію ICCEES за сприяння міжнародній співпраці (ICCEES Award for the Promotion of International Cooperation).

Для учасників з України, які не змогли бути присутніми особисто через повномасштабне вторгнення РФ, були доступні можливості онлайн-участі. Для науковців, що представляють українські установи, участь була безкоштовною. У такий спосіб міжнародна наукова спільнота висловлює свою солідарність та підтримку українському народу.

Процес подання заяв, відбору та підготовки на конференцію тривав півроку. Так, з листопада 2022 р. науковці з різних країн мали можливість подати свої дослідження. Усі пропозиції проходили ретельний відбір Програмним комітетом. Кількість місць була обмеженою.

Конференція розпочалась з вечірнього пленарного засідання у неділю, 11 червня, і завершилась вдень у вівторок, 13 червня. У програмі були академічні панелі, круглі столи з актуальних проблем та пленарні засідання.

Повномасштабна війна Росії проти України різко змінила дискусію про історію та майбутнє Східної Європи та Євразії, тому роль війни у минулому і сьогоденні потребує наукового осмислення. Учасники конференції намагались вивчити причини та наслідки війни на різних рівнях і отримати глибше розуміння досвіду жертв і злочинців, а також шляхів, у які війна та насильство впливають на різні соціальні групи. Не менш важливим є завдання вивчення миру: як покласти край збройним конфліктам, які в деяких випадках тривають десятиліттями, які умови стабільного миру на глобальному та регіональному рівнях, які перспективи притягнення винних до відповідальності та забезпечення відновлення порядку.

 

За інформацією ФІМ

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024