Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Гостьова лекція французької журналістки Емми Одрі

Відбулася гостьова лекція французької журналістки Емми Одрі для студентів факультету української філології, журналістики та факультету іноземних мов.

9 червня 2023 року на платформі Google Meet відбулася зустріч викладачів та студентів факультету української філології, журналістики та факультету іноземних мов ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» з Еммою Одрі, французькою журналісткою-розслідувачкою, членкинею Європейської Федерації Журналістів. Медійниця активно працює над висвітленням таких суспільно важливих тем, як соціальні рухи у Франції, порушення прав людини та війна в Україні. Останнім часом пані Емма виступає як режисерка-документалістка, продюсерка. Вона є свідком злочинів та геноциду, які влаштували росіяни проти українців.

Тема гостьової лекції: «Висвітлення подій війни в Україні у зарубіжних ЗМІ». Захід було приурочено до Дня журналіста України – свята, яке традиційно відзначають 6 червня.

Зустріч була організована спільними зусиллями представниці Єфропейської Федерації Журналістів Анни Довгої, Сергія Мамиченка – доктора філософії, асистента кафедри педагогіки, Шаповалової Людмили, кандидатки педагогічних наук, доцентки кафедри романо-германської філології та Артема Галича – доктора філологічних наук, професора, декана факультету української філології та журналістики, який представив шановну спікерку.

На початку спілкування пані Емма розповіла про своє непросте дитинство, яке проходило в Румунії, де панував тиранічний режим Ніколає Чаушеску, та примусову відправку її разом з бабусею до сталінського ГУЛАГу в Сибір через прізвище, яке дуже схоже на австрійське. Ці сумні обставини дали поштовх до обрання Еммою Одрі професії журналіста.

Медійниця на прикладі своїх документальних фільмів показала особливості роботи журналіста в екстремальних умовах. Вона продемонструвала захисні засоби працівника ЗМІ. Фрагменти авторських відео стосувалися маніфестів у Парижі, які були викликані через президентську ініціативу щодо підвищення пенсійного віку та війни росії проти України.

Спікерка охоче відповідала на поставлені запитання. Вони стосувались:

гендерної рівності серед працівників ЗМІ Франції; використання імерсивних технологій в документальних фільмах; фейків у інформаційному просторі Франції та використання інструментів задля їх протидії; акредитації французьких журналістів в Україні та їхнього допуску до гарячих точок; індивідуальних засобів захисту французьких журналістів під час поїздки у зону війни; ставлення європейської спільноти до підриву Каховської ГЕС та ін.

Зустріч була надзвичайно цікавою та продуктивною. Здобувачі вищої освіти зазначають, що діалог із цікавими особистостями дає можливість переймати унікальний практичний досвід і систематизувати теоретичні знання, пізнавати світ і формувати себе як успішну особистість.

Дякуємо пані Еммі за змістовну розмову і мотивацію наших студентів-журналістів та філологів.

Факультет української філології, журналістики

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024