Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Обговорення освітніх програм

Обговорення освітніх програм зі стейкхолдерами у навчально-науковому інституті публічного управління, адміністрування та післядипломної освіти.

08.06.2023 на засіданні кафедри публічної служби та управління навчальними й соціальними закладами Навчально-наукового інститут публічного управління, адміністрування та післядипломної освіти відбулося онлайн обговорення освітніх програм за другим магістерським рівнем вищої освіти спеціальності 281«Публічне управління та адміністрування» («Територіальне управління та місцеве самоврядування», «Кадровий менеджмент», «Соціальна сфера») та спеціальності 073 «Менеджмент» («Управління навчальним закладом»). До обговорення програми залучилися стейкхолдери (роботодавці, здобувачі освіти, випускники).

Гарант освітньої програми «Територіальне управління та місцеве самоврядування» спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування», доктор наук з державного управління, професор Володимир Заблоцький надав характеристику освітній програмі, окреслив цілі, задачі, особливості та призначення. Начальник міжрегіонального управління НАДС України Наталія Щербіна дала позитивну оцінку програмі, відмітила важливість того, що у здобувачів освіти є можливість вибору дисциплін відповідно до їх потреб і уподобань, враховуючи вимоги та особливості роботи й функціональні обов’язки. Зазначила, що в програмі передбачено формування таких компетентностей, які сприяють розумінню зовнішньої і внутрішньої політики держави. Заступник голови Лубенської районної ради Полтавської області Оксана Цимбал відмітила, що ця освітня програма покликана сформувати якості фахівця, спроможного працювати не тільки у сфері виконавчої влади на територіальному і місцевому рівнях, а також в органах місцевого самоврядування, що дуже важливо, так як сьогодні практично завершена адміністративна реформа, створені територіальні громади, формуються їх представницькі та виконавчі органи влади. А ще попереду деокупація та реінтеграція окупованих територій, формування нових українських органів влади.

Гарант освітньої програми «Соціальна сфера» спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування», кандидат педагогічних наук, доцент Ольга Птахіна висвітлила актуальність програми, важливість підготовки фахівців із публічного управління у соціальній сфері. Заслужений діяч науки і техніки України, доктор наук з державного управління, професор кафедри публічного управління та підприємництва Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» Андрій  Дєгтяр зазначив, що аналіз цієї освітньої програми дозволяє говорити про створення якісних умов щодо підготовки фахівців з управління у соціальній сфері. Загальні та спеціальні (фахові) компетентності забезпечуються обов’язковими та вибірковими освітніми компонентами. Підготовлена програма враховує сучасні соціально-політичні зміни в Україні, при яких назріла нагальна потреба у професійній підготовці висококваліфікованих, відповідальних кадрів для публічного управління. Директор Департаменту соціального захисту населення Луганської обласної військової адміністрації,  кандидат педагогічних наук Елеонора Поліщук підкреслила, що наближення функціонування соціальної сфери до європейських стандартів є одним із пріоритетних завдань на сучасному етапі соціально-економічного розвитку держави. Одним із шляхів реалізації поставлених завдань є підготовленні професійні кадри в галузі публічного управління та адміністрування. Для відновлення соціальної сфери у громадах після закінчення воєнних подій буде потреба у публічних службовцях –  фахівцях з управління у соціальній сфері. Відзначила, що освітня програма має високий рівень кадрового, матеріально-технічного, інформаційного та навчально-методичного забезпечення.

Гарант освітньої програми «Кадровий менеджмент» спеціальності 281«Публічне управління та адміністрування», кандидат економічних наук, доцент Ольга Саєнко розповіла про унікальність освітньої програми, яка полягає у відображенні сучасних тенденції розвитку і проблем кадрового менеджменту, основних концепцій, методів, технік, технологій, які використовують передові школи управління в галузі підготовки управлінських кадрів. Окреслила структуру, зміст та внесені до програми зміни з метою її вдосконалення. Стейкхолдер програми – головний спеціаліст відділу організаційно-кадрової роботи Донецької ОДА Управління фізичної культури і спорту Віра Борутя відмітила актуальність освітньої програми. Як здобувач освіти за цією програмою вона підкреслила сучасність тематики та інформативність лекційного матеріалу освітніх компонентів, запропонувала додати у межах дисциплін програми розгляд питання взяття на військовий облік населення. Начальник відділу персоналу, організаційної роботи та інформаційної політики Пирятинської міської ради Полтавської області Оксана Мілюта теж позитивно оцінила освітню програму та побажали нових звершень у професійній сфері викладачам програми.

Гарант освітньої програми «Управління навчальним закладом» спеціальності 073 «Менеджмент» – доктор педагогічних наук, професор Олена Кравченко розповіла, які зміни внесені до програми після врахування побажань експертної комісій під час акредитації наприкінці 2022 р. та анкетування здобувачів освіти. Здобувачка освіти за цією програмою Олена Лифенко відмітила актуальність програми, доступність подання матеріалу, зручність щодо організації освітнього процесу та дуже позитивно відзивалася про викладачів, які забезпечують цю програму. Нею було важливість додання до програми вибіркової дисципліни «Управління освітніми проєктами», що відповідає сучасним потребам освітян.

Підсумовуючи результати обговорення та враховуючі надані пропозиції, відкритим голосуванням було прийняте рішення затвердити проекти освітніх програм.

Дякуємо всім присутнім за високу оцінку освітніх програм, надання рекомендацій, пропозицій та відгуків. Сподіваємося на подальшу співпрацю.

 

Навчально-науковий інститут публічного управління, адміністрування та післядипломної освіти
в.о. завідувача кафедри публічної служби та управління навчальними й соціальними закладами Тетяна Сич.

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024