Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Форум «Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція»

8 червня голова вченої ради Віталій Курило та ректорка Олена Караман взяли участь у форумі «Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція».

Захід відбувся у місті Київ в межах швейцарсько-українського проєкту DECIDE «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який спрямований на підтримку реформ в освіті та процесів децентралізації для розвитку в Україні. Метою проєкту DECIDE є допомогти жителям територіальних громад долучитися до демократичного врядування та отримати рівний доступ до якісної освіти.

DECIDE реалізується ГО DOCCU у партнерстві з Цюріхським педагогічним університетом (PHZH) за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

Під час заходу було презентовано Стратегію відновлення та розвитку сфери освіти Луганської області на період 2023-2027 років, спрямовану на подолання наслідків повномасштабної війни рф проти України та тимчасової окупації окремих районів Луганської області з 2014 року. Стратегія включає антикризові цілі на період дії воєнного стану та антикризові цілі після деокупації регіону. 

Віталій Курило та Олена Караман взяли участь в обговоренні тем: «Виклики відновлення деокупованих територій», «Особливості організації освітнього процесу на деокупованих територіях», «Права дітей на якісну та доступну освіту в умовах війни», а також презентували власне бачення процесів деокупації, реінтеграції, повоєнного відновлення й подальшого розвитку освітньої системи Луганської області.

Учасниками форуму стали: Сергій Бабак, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Олександра Азархіна, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України, Артем Лисогор, голова Луганської обласної державної адміністрації, Роман Грищук, народний депутат України, Лариса Білозір, народна депутатка України, Наталія Піпа, народна депутатка України; начальники військових адміністрацій та управлінь освіти населених пунктів, директори та ректори закладів освіти різних рівнів Луганщини.

Очільники районів та громад Луганської області висловили зацікавленість у співпраці з ЛНУ імені Тараса Шевченка щодо підготовки та перепідготовки педагогічних кадрів для закладів освіти різних рівнів для повоєнного відновлення Луганщини.

Віталій Курило та Олена Караман подякували організаторам за перший масштабний захід для освітян Луганської області та представлену Стратегію, яка стане поштовхом для реальних кроків на шляху деокупації, реінтеграції, повоєнного відновлення й подальшого розвитку Луганської області.

 

Прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024