Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Семінар «Національно-патріотичне виховання засобами декоративно-ужиткового мистецтва»

Кафедра технологій виробництва і професійної освіти провела науково-практичний семінар.

26 травня 2023 року кафедра технологій виробництва і професійної освіти ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченко», спільно з Луганським обласним інститутом підслядипломної педагогічної освіти провела науково-практичний семінар «Національно-патріотичне виховання засобами декоративно-ужиткового мистецтва». В семінарі взяли участь викладачі кафедри ТВіПО, студенти спеціальності «Середня освіта. Трудове навчання та технології», вчителі трудового навчання та технологій Луганської області та міста Лубни Полтавської області. Загалом в роботі семінару взяли участь близько 60 осіб.

Модерував захід завідувач кафедри ТВіПО Бурдун Віктор.

Першою до слова була запрошена Рачок Оксана, методист кафедри педагогіки та психології ЛОІППО, яка в своєму виступі акцентувала увагу на важливості проведення національного-патріотичного виховання як загалом у ЗЗСО, так і безпосередньо на уроках трудового навчання і технологій, що є важливими складовими у формуванні моральних, етичних та естетичних поглядів здобувачів освіти.

Другим спікером семінару була випускниця та колишня викладачка кафедри ТВіПО, а нині приватний підприємець Кутова Анна, яка поділилась історією створення власного бренду одягу «Bohomoon». Розповіла про те, як у неї виникла ідея створення колекції суконь і тунік в техніці макраме та шлях реалізації її у життя. Анна розповіла про матеріали, які використовуються для виготовлення суконь і тунік, технологію їх виготовлення, особливості ведення бізнесу і проблеми, які у неї виникали в процесі роботи. Також вона акцентувала увагу на необхідності популяризувати та просувати українську продукцію на мирових ринках, щоб більше людей з усіх куточків світу дізнались про нашу талановиту націю.

Потім до слова була запрошена Гордієнко Ганна, майстриня з вишивки. Гостя з Луцька розповіла про борщівську вишивку, якою вона захоплюється. Вона продемонструвала учасникам семінару власні роботи в цій техніці, познайомила з підручниками по борщівський вишивці. Дуже натхненно Ганна розповідала про традиції своєї родинні, про те як вона з малечку захоплювалась українськими піснями, вбранням, національною кухнею. Вона зазначила, що саме своїм прикладом, своїм ставленням до національних традицій можна виховати справжніх патріотів нашої країни. Також наголосила на необхідності збереження для наступних поколінь виробів декоративно-ужиткового мистецтва, одним з яких є саме вишивка. Декоративно-ужиткове мистецтво є тим соціальним надбанням кожної нації, в якому знаходять відображення світогляд, традиції, художні та моральні цінності, історія країни на народу, що живе в ній.

Четвертим спікером був Луп’як Дмитро – учитель трудового навчання та технологій комунального закладу «Вінницький ліцей №23», «учитель-методист», «Заслужений вчитель України», переможець конкурсу «Вчитель року – 2021». Виступ Дмитра очікували усі учасники семінару. Тому всі, затамувавши подих, слухали про педагогічний досвід Дмитра, його методичні і практичні наробки, про історію створення мабуть найкращої в Україні майстерні. Дмитро познайомив учасників семінару зі своїм блогом, який налічує безліч цікавої і корисної інформації для вчителя. Також він поділився досвідом роботи під час карантину. Особливу увагу він приділив проєктам на національну тематику, які були виконані його учнями. Учасники семінару відзначили вмотивованість учнів пана Дмитра і високий рівень їхньої виконавської майстерності. Також, зазначили талант, високий рівень творчості і працездатність Дмитра Луп’яка.

Завершував роботу семінару виступ Нікітіної Ніни – заступника з НВР, вчителя технологій, Попаснянського ліцею №25 Попаснянської міської територіальної громади Сєвєродонецького району Луганської області. Вона акцентувала увагу на необхідності проведення національно-патріотичного виховання учнів ЗЗСО і розповіла про безліч заходів, які вона провела з національно-патріотичного виховання саме на уроках трудового навчання і технологій під час перебування в евакуації. Виступ був дуже потужним і емоційним. Пані Ніна організувала віртуальні екскурсії музеями України, в тому числі і у музей писанки у м. Коломия, ініціювала цікаві дослідження з патріотичного виховання, розповіла про знайомство з Лесею Воронюк, яка у 2006 році будучи студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича ініціювала проведення акції «Всесвітній день вишиванки», що потім стало державним святом, яке щороку третього травневого четверга відзначають українці.

Учасники семінару подякували усім спікерам за дуже цікаві виступи. Кожен з учасників семінару отримав для себе багато цікавого та корисного для подальшого впровадження у практичну діяльність. Організаторам побажали частіше організовувати такі заходи.

 

За інформацією кафедри ТВіПО

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024