Наукова робота
6.11.2018
Наукова робота співробітників кафедри технологій виробництва і професійної освіти
Повноцінне харчування є найбільш важливим фактором, що впливає на здоров’я сучасної людини. Структура харчування населення України не відповідає сучасним принципам раціонального харчування і практичної дієтології. У останні роки збільшується інтерес дослідників, нутриціологів до продуктів функціонального харчування. У широкому сенсі слова до функціонального харчування відносять ті продукти, які можуть знизити ризик захворювань або впливають сприятливо на здоров’я людини.
Одним з видів таких продуктів можуть бути полікомпонентні напівфабрикати і харчові продукти з пастоподібною структурою, що містять у своєму складі сировину рослинного і тваринного походження та продукти переробки гідробіонтів.
Одним з найцінніших джерел біологічно активних речовин є морські та прісноводні організми, які постійно мешкають у водному середовищі (гідробіонти). Співробітниками кафедри технологій виробництва і професійної освіти в рамках наукової тематики «Фаршеві напівфабрикати з використанням продуктів переробки гідробіонтів» було розроблено фаршеві напівфабрикати що містять підвищену кількість корисних для організму людини речовин, спроможні нівелювати негативний вплив на здоров’я шкідливих екологічних факторів, виводити радіонукліди з організму й поліпшувати загальний стан організму людини.
Для підтвердження функціональних властивостей фаршів за новими рецептурами співробітники кафедри у рамках наукової співпраці з ДУ Інститутом проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського проводять доклінічні дослідження ефективності фаршів. Лабораторні дослідження проводять на біооб’єктах у харківському віварію інституту. Під час проведення досліджень відзначається високий рівень споживання дослідними тваринами розроблених продуктів та гарні фізіологічні показники тварин дослідної групи та приріст маси. Дослідження ще тривають і їх остаточні данні будуть отримані під час лабораторного аналізу біооб’єктів.
За інформацією НН ІТОТТ