Результати праці
14.7.2016
Учений ЛНУ презентував результати праці двох десятків років – сорти та гібриди кукурудзи.
Понад двох десятків років доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри технологій виробництва і професійної освіти Маслійов Сергій Володимирович присвятив дослідженням вирощування кукурудзи. Із 2004 року вивчення культури відбувається на Старобільщині. Цього літа вчений презентував колегам сорти та гібриди, що мають велику споживчу цінність: 5 гібридів («Конкурент», «Медунка», «Білосніжка», «Арктур», «Спокуса») і 1 сорт («Делікатесна») цукрової кукурудзи та 3 гібрида поп-корну («Гостинець», «Вулкан», «Фурор»). У цілому на дослідно-демонстраційних ділянок харчової кукурудзи Луганського національного університету імені Тараса Шевченка на теренах Старобільщини (площа посіву яких складає 1,44 га) було закладено понад 170 дослідів.
Кукурудза – є третім за важливістю компонентом харчування у світі після пшениці та рису. Взагалі Сергій Володимирович певен, ця культура вкрай вигідна для виробника, навіть якщо співставити ціни на зернову, фуражну кукурудзу із вартістю тієї ж пшениці.
Невибаглива культура стає все більш поширеною, вирощується як у засушливому кліматі, так і в холодних регіонах завдяки виведенню різноманітних стійких гібридів.
Із загального світового виробництва зерна кукурудзи 60% використовується на корм худобі, більше 25% в їжу (приготування борошна, крупи, пластівців, консервів, кондитерських виробів) і близько 15% для промислової переробки (виробництво масла, крохмалю, патоки, спирту, глюкози, цукру, тощо).
Корисні властивості кукурудзи не обмежуються різноманітністю в застосуванні. У цієї харчової культурі достатня кількість мінеральних речовин і вітамінів для оздоровлення організму. Це вітаміни групи В, вітамін С, РР, калій, фосфор, молібден, мідь, йод та інші.
Варто зауважити, що світове виробництво кукурудзи завдяки своїй високій врожайності та невибагливості на сьогодні перевищує пшеницю.