Участь у міжнародному нетворкінгу
1.12.2025
Викладачі кафедри професійної освіти, ресторанного і туристичного бізнесу взяли участь у Міжнародному освітньому нетворкінгу «Практико-орієнтована підготовка фахівців галузі знань J «Транспорт та послуги»: реалії та виклики».
27 листопада науково-педагогічні працівники кафедри професійної освіти, ресторанного і туристичного бізнесу долучились до Міжнародного освітнього нетворкінгу «Практико-орієнтована підготовка фахівців галузі знань J «Транспорт та послуги»: реалії та виклики».
Організатором онлайн заходу виступила кафедра готельно-ресторанної справи та туризму економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України).
Нетворкінг зібрав понад 60 учасників, включаючи представників вітчизняної та зарубіжної академічної спільноти (зокрема з Великої Британії, Польщі, США), бізнес-структур (роботодавці зі Словаччини, Болгарії) та здобувачів вищої освіти. Головною метою обговорення стала актуалізація та вдосконалення освітньо-професійних програм (ОП) для підготовки конкурентоспроможних фахівців за спеціальностями J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» та J3 «Туризм та рекреація».
Під час жвавого обговорення представники нашого Університету долучились до дискусії щодо покращення якості освітнього процесу. Так, гарант освітньої програми «Туризм і рекреація» другого (магістерського) рівня вищої освіти Каролоп О.О., к.п.н., доцент кафедри професійної освіти, ресторанного і туристичного бізнесу ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» під час виступу, поділилась напрацьованим досвідом і методичними підходами у підготовці здобувачів вищої освіти за ОП «Туризм і рекреація», представивши специфіку реалізації програми та акцентувавши увагу на ключових елементах, спрямованих на формування сучасних фахових компетентностей у майбутніх фахівців сфери туризму і рекреацій для Центрального регіону України.
Захід став ефективним майданчиком для обміну ідеями між гарантами освітніх програм, завідувачами кафедр, науковцями, стейкхолдерами та здобувачами вищої освіти. Акценти дискусії були зосереджені на:
- Практичній складовій: Посилення практичної підготовки, створення навчально-виробничих лабораторій, виділення окремих семестрів для практик.
- Інтеграції нових технологій та трендів: Включення до ОП таких актуальних дисциплін як «SEO-технології в індустрії гостинності», «Гастрономічний туризм» (який названо локомотивом відновлення економіки після перемоги) та «Інклюзія в індустрії гостинності».
- Діджиталізації та сталому розвитку: Формування фахових компетентностей з урахуванням євроінтеграційних процесів, а також питань діджиталізації та сталого розвитку.
- Взаємодія зі стейкголдерами: Важливість постійного діалогу з роботодавцями та здобувачами для коригування освітніх програм (наприклад, включення компоненту «Підприємництво» за пропозицією студентів).
- Академічна мобільність: Необхідність розвитку внутрішньої та міжнародної мобільності.
Участь у нетворкінгу дозволила НПП кафедри професійної освіти, ресторанного і туристичного бізнесу отримати цінну інформацію про найкращі практики інших ЗВО та вимоги ринку праці, що безумовно сприятиме подальшому вдосконаленню освітньої програми «Туризм і рекреація» нашого Університету.
Організатори висловили щиру подяку всім учасникам за конструктивні ідеї та висловили вдячність Збройним силам України!
Інформацію підготовлено кафедрою
професійної освіти, ресторанного і туристичного бізнесу


