Участь в XIV Національному конгресі з харчової хімії в Італії
16.7.2025
Викладачка кафедри професійної освіти, ресторанного і туристичного бізнесу взяла участь в XIV Національному конгресі з харчової хімії в Італії.
Доцентка кафедри ПОРТБ Луценко Марина наразі є стипендіаткою програми MSCA4UKRAINE (https://sareurope.eu/msca4ukraine/). Цей напрям діяльності фонду Марії Склодовської-Кюрі сформований Європейською Комісією (https://www.humboldt-foundation.de/en/apply/sponsorship-programmes/msca4ukraine) на початку агресивної війни росії проти України з метою допомоги в захисті дослідницької та інноваційної діяльності українських вчених. Марина виконує свою постдокторську програму на базі університету Брешії в Італії (https://ricerca2.unibs.it/?p=27627). Так з 2025 року вона стала членкинею Італійського хімічного товариства (Società Chimica Italiana) (https://www.soc.chim.it/).
З 9 по11 липня 2025 року на базі Міланських університетів Бікокка та Ca’ Granda відбувся XIV Національний конгрес з харчової хімії (https://chimali.it/), в якому Марина Луценко взяла участь зі стендовою доповіддю на тему: «Валоризація фосфатидного концентрату соняшникової олії як цінного джерела харчових інгредієнтів та нутрицевтиків».
Дане дослідження зосереджено на популяризації вітчизняної сировини. На олійно-виробничих підприємствах під час комплексної переробки насіння соняшнику фосфоліпіди виділяють у вигляді фосфатидних концентратів (рідкий лецитин – PCSO), які створюють справжню сировинну базу для виробництва харчових лецитинів (харчова добавка Е322) та біологічно активних добавок на їх основі. Крім того, PCSO може також бути джерелом багатофункціональних сполук для харчової та нутрицевтичної промисловості. Було вивчено повний склад PCSO, але деякі показники, такі як вміст антиоксидантів та пігментів (токоферолів, каротиноїдів), потребують додаткового обґрунтування. Безпека фосфатидного концентрату із соняшникової олії (ФКС) для харчових продуктів була підтверджена відсутністю радіонуклідів, пестицидів, патогенних мікроорганізмів та інших токсичних забруднювачів, що є важливим сучасних в умовах військових та промислових дій в Україні.
Участь у таких наукових заходах підтверджує високий рівень професійної підготовки наших фахівців та сприяє розвитку міжнародного академічного партнерства.
Інформацію підготовлено кафедрою професійної освіти,
ресторанного і туристичного бізнесу


