Підсумкова атестація бакалаврів освітніх програм «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа»
18.6.2025
16 та 17 червня на кафедрі професійної освіти, ресторанного і туристичного бізнесу пройшла підсумкова атестація здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної та заочної форм навчання освітніх програм «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа».
Підсумкова атестація передбачала тестування з дисциплін професійного циклу і захисти кваліфікаційних робіт здобувачів. Після тестування здобувачі вищої освіти успішно представили результати власних досліджень за освітньою програмою «Готельно-ресторанна справа» (спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа») та освітньою програмою «Туризм» (спеціальність 242 «Туризм»).
Кваліфікаційні роботи бакалаврів були присвячені найбільш актуальним питанням та практичним проблемам сучасного готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, включаючи розв’язання складних спеціалізованих задач, що постали перед галузями в умовах безпрецедентних викликів.
Актуальність, наукову новизну, практичну спрямованість та якісний зміст кваліфікаційних робіт відзначили:
Комісія у складі: голів екзаменаційних (кваліфікаційних) комісій – Віктора Фіалковського, заступника директора дирекції Дипсервіс Державного підприємства Державного Управління справами Президента України «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв», Олени Босої, директорки ТК «ТОВ Боса Тревел», а також членів комісії Наталії Бикадорової – заступника директора ННІ технологій і торгівлі, доцентів кафедри професійної освіти, ресторанного і туристичного бізнесу Олени Каролоп – доцентки, канд. пед. наук, Наталії Гринюк – доцентки, канд. екон. наук, Юрія Безрученкова – доцента, канд. пед. наук, Наталії Гіренко – доцентки, канд. техн. наук, відзначила високу актуальність, наукову новизну, практичну спрямованість та якісний зміст представлених кваліфікаційних робіт.
Здобувачі вищої освіти продемонстрували належний рівень оволодіння загальнонауковими, спеціальними та професійними навичками застосування різних методів обґрунтування наукових результатів теоретичного і практичного характеру, а також володіння відповідними компетентностями, необхідними для аналізу діяльності суб’єктів туристичного та готельно-ресторанного бізнесу.
Представлені здобувачами кваліфікаційні роботи охоплювали широкий спектр актуальних проблематик, зосереджуючись на питаннях адаптації та розвитку галузей туризму й готельно-ресторанної справи в умовах сучасних викликів. Зокрема, значна увага приділялася оптимізації рекламної та маркетингової діяльності туристичних підприємств, аналізу ресурсного потенціалу національних парків як об’єктів природного туризму, а також специфіці розвитку MICE-туризму та діяльності туристичних компаній в умовах воєнних ризиків. У сфері готельно-ресторанної справи роботи були сфокусовані на вдосконаленні систем менеджменту, впровадженні інформаційних технологій, особливостях маркетингових стратегій та оптимізації комплексу послуг в умовах невизначеності економічного середовища. У проведених дослідженнях здобувачі акцентували увагу на розвитку готельно-ресторанного бізнесу, внутрішнього та іноземного туризму в умовах війни та у повоєнний період. Це відображає глибоке розуміння здобувачами вищої освіти сучасних викликів та їхнє прагнення до пошуку ефективних рішень для відбудови та розвитку ключових галузей економіки України.
Апробація результатів досліджень та наукової роботи здобувачів вищої освіти була вагомою. Основні положення наукових здобутків здобувачів вищої освіти були представлені на ІV Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції «Сучасна наука та освіта: стан, проблеми, перспективи» (м. Полтава, 20-21 березня 2025 року) та опубліковані в Збірнику матеріалів конференції. Крім того, результати наукових напрацювань здобувачів опубліковано в збірнику студентських наукових робіт «Науковий пошук молодих дослідників» №3, 2025 р.
Бажаємо нашим випускникам першого (бакалаврського) рівня успішного кар’єрного зростання та досягнення всіх поставлених цілей! Віримо, що ваші знання, професійні навички та ентузіазм у виконанні складних завдань та викликів, які постали перед готельно-ресторанним та туристичним бізнесом, сприятимуть спільній перемозі України у війні та її подальшому повоєнному відновленню!
Інформацію підготовлено
кафедрою професійної освіти, ресторанного
і туристичного бізнесу


