Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Навчально-науковий інститут торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму

 

Загальна інформація

Адреса: 92703, Луганська обл., м. Старобільськ, пл. Гоголя, 1 (навчальний корпус № 3).

Тел.: 067-64-37-899, 095-620-10-20, 066-723-68-95

E-mail: itottstar@gmail.com

Skype: ІТОТТ Старобільськ


 

Керівництво

Директор – Дрель Віктор Федорович, кандидат біологічних наук, доцент

Заступник директора з навчальної роботи – Бикадорова Наталія Олексіївна, старший викладач

Заступник директора з соціально-гуманітарної роботи – Чумак Михайло Михайлович, кандидат історичних наук, доцент

Провідні фахівці інституту:

  • Стрельцова Надія Вікторівна, тел. (099) 454-19- 43 
  • Прохорова Тетяна Владиславівна, тел (050) 208-52-17

Секретар інституту – Александрова Марина Сергіївна, тел. (050) 022-94-73


 

Освітня діяльність

Інститут торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму здійснює підготовку фахівців за такими напрямами та спеціальностями:

ОКР бакалавра

  • Професійна освіта (Транспорт);
  • Середня освіта (Технологічна освіта);
  • Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості);
  • Професійна освіта (Харчові технології);
  • Професійна освіта (Сфера обслуговування);
  • Професійна освіта (Побутове обслуговування);
  • Професійна освіта (Технологія виробництва і переробка продуктів сільського господарства);
  • Підприємництво, торгівля та біржова діяльність (Товарознавство і торговельне підприємництво);
  • Дизайн (Дизайн інтер`єру);
  • Дизайн (Графічний дизайн);
  • Туризм;
  • Готельно-ресторанна справа.

ОКР магістра

  • Професійна освіта (Транспорт);
  • Середня освіта (Технологічна освіта);
  • Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості);
  • Підприємництво, торгівля та біржова діяльність (Товарознавство і комерційна діяльність);
  • Підприємництво, торгівля та біржова діяльність (Товарознавство і експертиза в митній справі);
  • Професійна освіта (Товарознавство);
  • Дизайн (Дизайн інтер`єру);
  • Дизайн (Графічний дизайн);
  • Туризм;
  • Готельно-ресторанна справа.

 

navch Навчальні матеріали

 

Навчальний процес забезпечують:

Кафедра дизайну

Завідувач кафедри – Овчаренко Анна Едуардівна, кандидат педагогічних наук, доцент

Кафедра технологій виробництва і професійної освіти

Завідувач кафедри – Бурдун Віктор Васильович, кандидат педагогічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів

Завідувач кафедри – Сєногонова Л.І., кандидат технічних наук, доцент

Кафедра туризму, готельної і ресторанної справи

Завідувач кафедри – Котеленець Катерина Михайлівна, кандидат соціологічних наук, старший викладач.


 

БАЗИ ТА МОЖЛИВОСТІ ПРАКТИКИ

Підприємництво, торгівля та біржова діяльність

Спеціалізація:

  • Товарознавствота експертиза в митній справі
  • Товарознавство та комерційна діяльність

Види практик: ознайомча, товарознавчо-технологічна, комерційно-управлінська, експертна.

Бази практики: заклади оптової та роздрібної торгівлі, промислові підприємства, митниця, лабораторії з встановлення якості товарів, торгові та фондові біржі, торгово-промислові палати.

Дизайн

Спеціалізація:

  • Графічний дизайн
  • Дизайн інтер`єру та середовища

Види практик: пленерна, архітектонічна, технологічна (навчальна, виробнича).

Бази практики: проектні, рекламні, дизайнерські бюро та організації, бюро та підприємства архітектурного проектування, рекламні агенції, державні та приватні підприємства, майстерні, творчі студії, салони, рекламно-інформаційні агенції, поліграфічні підприємства, видавничі підприємства, фотостудії, фотоательє, центри творчості, центри дитячої творчості, художні студії.

Туризм

Види практик: ознайомча; технологічна (виробнича); організаційно-технологічна або управлінська (навчальна); практика з активного туризму або практика з музеєзнавства.

Бази практики: туристичні агенції, готелі, музеї, відділи планування туризму при органах місцевого самоврядування, підприємства з надання оздоровчих та спортивних послуг, вітчизняні заклади готельно-ресторанного господарства, а також Туреччини та Грузії.

Готельно-ресторанна справа

Види практик: ознайомча; виробнича; виробнича практика в готельному закладі/виробнича практика в ресторанному закладі.

Бази практики: вітчизняні заклади готельно-ресторанного господарства, а також Туреччини та Грузії. Туристичні комплекси, підприємства торгівлі, підприємства харчової промисловості.

Середня освіта (трудове навчання та технології)

Види практик: педагогічна (навчальна та виробнича), технологічна (навчальна та виробнича).

Бази практики: освітні заклади I-IV рівнів акредитації, навчально-виробничі комбінати, будинки технічної творчості, меблеві фабрики.

Професійна освіта (транспорт)

Види практик: педагогічна (навчальна та виробнича), технологічна (навчальна та виробнича), переддипломна.

Бази практики: автотранспортні компанії та підприємства, заклади з надання послуг авто-сервісу.

Професійна освіта (харчові технології)

Види практик: педагогічна (навчальна та виробнича), технологічна (навчальна та виробнича), переддипломна.

Бази практики: навчальні заклади з підготовки фахівців у сфері харчування; підприємства, що надають послуги харчування; підприємства з виробництва харчових продуктів; виробничі лабораторії.

Професійна освіта (технологія виробництва і переробки продуктів сільського господарства)

Види практик: педагогічна (навчальна та виробнича), технологічна (навчальна та виробнича), переддипломна.

Бази практики: професійні ліцеї, фермерські господарства, агро-фірми, машинно-тракторні станції.

Професійна освіта (технологія виробництва легкої промисловості)

Види практик: педагогічна (навчальна та виробнича), технологічна (навчальна та виробнича), переддипломна.

Бази практики: професійні ліцеї, швейні підприємства, будинки моди, підприємства з реалізації продукції легкої промисловості.


 

МОЖЛИВОСТІ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

Підприємництво, торгівля та біржова діяльність

Товарознавець-комерсант у закладах оптової  та роздрібної торгівлі на промислових підприємствах; агент з закупівлі та збуту товарів; фахівець із захисту прав споживачів; керівник комерційної роботи; фахівець, експерт з управління якістю товарів; експерт-митник; експерт з властивостей якості товарів; фахівець товарної та фондової біржі, експерт Торгово – промислової палати та ін.

Дизайн

Розробник сайтів, тюнінг-flesh-анімація. Участь у міжнародних проектах, організація персональних виставок, відкриття приватних салонів, галерей, майстерень, участь у арт-проектах; участь у художніх та дизайнерських виставках та конкурсах різного рівня; виконання творчих замовлень держави, громадських організацій, приватних осіб тощо; робота за фахом у творчо-виробничих комбінатах і майстернях спілки дизайнерів України, дизайн-студіях, в театрах. Надання послуг з графічного дизайну, послуги художників-оформлювачів, діяльність консультантів; діяльність незалежних професійних творчих працівників у сфері культури: художників, декораторів, скульпторів тощо. Керівник підрозділів з реклами та зв’язків з громадськістю, керівники проектів та програм, керівники малих підприємств, менеджер у сфері надання інформації, реклами. Дизайнер-керівник проектно-творчого колективу або творчої групи з проектування суспільного середовища, інтер’єрів житлових, громадських та промислових споруд та обладнання, проектування експозицій та реклам, керівник підрозділу культурно-просвітницької установи, провідний художник-конструктор.

Туризм

Керівник туристського агентства; керівник малого підприємства в сфері туризму; організатор подорожей (екскурсій); фахівець з організації масового, індивідуального, освітнього конгресового туризму; фахівець з організації спеціалізованого туризму: дитячого, спортивного, зеленого, екологічного; консультант з питань: безпеки, страхування, крос-культурної комунікації, стандартизації, ліцензування та сертифікації; тур оператор: рекреолог; гід-країнознавець в’їздного та міжнародного туризму; провайдер турпродукту; спеціаліст з корпоративного обслуговування в туризмі; фахівець з VIP-обслуговування; організатор конференц-сервісу; організатор туристичних виставок та презентацій; турагент; консультант з туризму в органах місцевого самоврядування; інспектор з туризму; спеціаліст з діловодства в туризмі; інструктор-методист з туризму; інструктор з ліцензування туристської діяльності.

Готельно-ресторанна справа

Керуючий готельним підприємством; фахівець з гостинності в місцях розміщення (готелі, туристичні комплекси та ін.); фахівець із готельної справи; фахівець із готельного обслуговування; фахівець з організації дозвілля; фахівець із спеціалізованого обслуговування; адміністратор залу; адміністратор черговий; черговий відповідальний по міністерству (відомству); фахівець з ресторанної справи; фахівець з ресторанного обслуговування; менеджер; адміністратор.

Середня освіта (трудове навчання та технології)

Учитель трудового навчання, технологій, креслення, профільного навчання, безпеки життєдіяльності та інформатики загальноосвітньої школи; керівник гуртків (технічної творчості, декоративно-прикладного мистецтва, моделювання та ін.) загальноосвітньої школи і палаців технічної творчості; майстер виробничого навчання і викладач загальнотехнічних і психолого-педагогічних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів; майстер виробничого навчання і викладач навчально-виробничих комбінатів; інженер з техніки безпеки в навчальних майстернях; методист, інспектор відділу освіти; вчений, дослідник у галузі трудового і професійного навчання; керівник загальноосвітньої школи, гімназії, ліцею, позашкільних навчально-виховних навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладів; викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін вищих навчальних закладів (після магістратури).

Професійна освіта (транспорт)

Інженерні спеціальності – інженер-механік з діагностики та експлуатації автомобільного транспорту; інженер-технолог по організації ремонту та технічного обслуговування автомобілів; інженер з організації та безпеки дорожнього руху; інженер з організації автомобільних перевезень; інженер з охорони праці; старший майстер дільниці, начальник виробничого відділу, начальник технічного відділу, головний технолог, директор підприємств автосервісу; інженер-дослідник в галузі автомобільного транспорту.

Педагогічні спеціальності – майстер виробничого навчання, викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів та навчально-виробничих комбінатів; завідувач навчальною лабораторією, інженер з техніки безпеки в навчальних майстернях; вчитель професійного навчання (відповідного профілю) у старшій школі; викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін вищих навчальних закладів (після магістратури).

Професійна освіта (харчові технології)

Інженерні спеціальності – інженер-технолог, завідувач виробництвом, директор підприємств хлібопекарської, м’ясопереробної, кондитерської та ін. харчових виробництв; інженер з охорони праці; інженер-дослідник в галузі харчових технологій.

Педагогічні спеціальності – майстер виробничого навчання, викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів та навчально-виробничих комбінатів; завідувач навчальною лабораторією, інженер з техніки безпеки в навчальних майстернях; вчитель професійного навчання (відповідного профілю) у старшій школі; викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін вищих навчальних закладів (після магістратури).

Професійна освіта (технологія виробництва і переробки продуктів сільського господарства)

Інженерні спеціальності – інженер з діагностики та експлуатації машинно-тракторного парку; інженер-технолог по організації ремонту та технічного обслуговування автомобілів та сільськогосподарської техніки; інженер з меліорації; інженер з охорони праці; інженерно-технічний працівник агропромислового комплексу; інженер по забезпеченню агропромислового комплексу; старший майстер дільниці, начальник виробничого відділу, начальник технічного відділу, головний технолог, директор сільськогосподарських підприємств та підприємств автосервісу; інженер-дослідник із механізації сільського господарства.

Педагогічні спеціальності – майстер виробничого навчання, викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів та навчально-виробничих комбінатів; завідувач навчальною лабораторією, інженер з техніки безпеки в навчальних майстернях; вчитель професійного навчання (відповідного профілю) у старшій школі; викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін вищих навчальних закладів (після магістратури).

Професійна освіта (технологія виробництва легкої промисловості)

Конструктор одягу, технолог швейного виробництва, інженер-експерт, інженер-контролер, інженер з якості, інженер зі стандартизації, керівник швейних підприємств легкої промисловості.


 

ЗМІСТ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ І ДИСЦИПЛІН

Підприємництво, торгівля та біржова діяльність

Товарознавство харчових продуктів та непродовольчих товарів, матеріалознавство, господарське право, трудове право, комерційне право, підприємництво, організація торгівлі, економіка торгівлі, основи охорони праці, основи комерційної діяльності, маркетинг, менеджмент, зовнішньоекономічна діяльність підприємств, технічне регулювання якості товарів, захист прав споживачів, біржова діяльність, вища математика, інформаційні системи та технології, хімія, фізика, мікробіологія.

Дизайн

Основи композиції, кольорознавство,  академічний живопис, проектна та промислова графіка, історія мистецтв, перспективи та тіні, нарисна геометрія, основи архітектури та будівництва, конструювання та обладнання інтер’єру, техніка графіки, комп’ютерні технології, робота в матеріалі, різні техніки та засоби виконання, скульптура або декоративна пластика, моделювання та макетування упакувань,  архітектоніка, історія інтер’єру та архітектурних стилів, пластична анатомія, основи теорії дизайну, матеріалознавство, фотографія, основи ландшафтного дизайну, орнаментика та семантика, основи проектування інтер’єру, проектування середовища, будівельна фізика, комплексна розробка та впровадження дизайну інтер’єру та середовища, конструювання та технічні вузли, історія мистецтв, естетика, рисунок, живопис, скульптура, кольорознавство, композиція, пластична анатомія, нарисна геометрія, перспектива та тіні, дизайн та рекламні технології, проектування візуальних комунікацій, проектування рекламної графіки, технологія сучасної поліграфії, шрифт, основи формоутворення, теорія орнаментики і семантики, дизайн освітньої продукції, патентування у дизайні, макетування та моделювання упакувань, фотографія і фотографіка, дизайн плакату.

Туризм

Інформаційні системи та технології в туризмі; економічна теорія; географія туризму; основи наукових досліджень або Екологічний туризм; рекреаційні комплекси; організація туризму; організація готельного господарства; організація ресторанного господарства; статистика з елементами вищої та прикладної математики; маркетинг; менеджмент; право; аналіз, облік та аудит діяльності туристичного підприємства; охорона праці, основи медичних знань та цивільний захист; економіка підприємства; ділова іноземна мова; право та правове регулювання туристичної діяльності; спортивний туризм або музеєзнавство; міжкультурна комунікація в туризмі або самодіяльний туризм; бізнес-планування туристичного підприємства або логістика в туризмі;  психологія; стандартизація та сертифікація туристичних послуг або історія туризму; безпека в туризмі або діловодство в туризмі; барна справа або гастрономічний туризм; етика в туризмі або сервіс на туристичних підприємствах.

Готельно-ресторанна справа

Вища математика або статистика з елементами вищої математики; інформаційні системи та технології; харчова хімія або хімія в індустрії гостинності; громадське будівництво та інженерне обладнання будівель; мікробіологія, гігієна і санітарія в галузі; стандартизація, сертифікація і метрологія або державне регулювання в туризмі; охорона праці, основи медичних знань та цивільний захист; економіка підприємства або ціноутворення в готельно-ресторанному бізнесі; бухгалтерський облік, облік та аудит на підприємствах індустрії гостинності; організація готельного господарства; організація ресторанного господарства; технологія продукції ресторанного господарства; менеджмент готельно-ресторанного господарства; основи готельно-ресторанної справи та туризмознавства або культура готельно-ресторанної справи; маркетинг готельно-ресторанного господарства; устаткування закладів готельно-ресторанного господарства та проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства; управління якістю продукції та послуг в готельно-ресторанному господарстві; товарознавство або основи товарної експертизи; основи наукових досліджень або Діловодство в готельно-ресторанному бізнесі; барна справа та робота сомільє або інвективний менеджмент; планування та аналіз діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу або рекреологія; організація дозвілля в готельному та ресторанному господарстві або технологічне обладнання для міні-виробництв харчових продуктів в закладах ресторанного господарства; міжкультурна комунікація або етика індустрії гостинності;  психологія.

Середня освіта (трудове навчання та технології)

Вища математика, фізика, технологія конструкційних матеріалів, теоретична механіка, опір матеріалів, основи стандартизації та контроль якості продукції, різання матеріалів, художня обробка матеріалів, психологія, загальна педагогіка, історія педагогіки, основи педагогічної майстерності, теорія та методика трудового навчання, теорія та методика профорієнтаційної роботи, креслення, нарисна геометрія та інженерна графіка, виробниче навчання, інформатика, інформаційні технології, комп’ютерні мережі, база даних.

Професійна освіта (транспорт)

Вища математика, інформатика, інженерна графіка, теоретична механіка, хімія, фізика, психологія, педагогіка, теорія та методика професійного навчання, деталі машин, електротехніка, теплотехніка, автомобіль, технологія ремонту автотранспортних засобів, технічна експлуатація автомобілів, організація та безпека дорожнього руху, автотехнічна експертиза, організація автоперевезень, виробниче навчання, основи технології машинобудування, основи технічної діагностики.

Професійна освіта (харчові технології)

Вища математика, інформатика, інженерна графіка, теоретична механіка, хімія, фізика, психологія, педагогіка, теорія та методика професійного навчання, деталі машин, теплотехніка, матеріалознавство, трактори і автомобілі, технологія технічного огляду та ремонту с/г техніки, с/г машини, механізація технологічних процесів, електрифікація та автоматизація у с/г виробництві, рослинництво та тваринництво, машиновикористання в рослинництві, технічний сервіс в АПК, проектування технологічних процесів у рослинництві, нові технології та матеріали в сільськогосподарському машинобудуванні, моделювання технологічних процесів і систем, транспортні технології в агропромисловій галузі, надійність сільськогосподарської техніки.

Професійна освіта (технологія виробництва легкої промисловості)

Основи технології виробів, квалітологія виробів, основи охорони праці, основи проектування виробів, основи технічної творчості та патентознавства, матеріалознавство, економіка підприємства, устаткування для виготовлення виробів, основи малюнку та художньої графіки, антропометрія та основи біомеханіки, хімічний аналіз сировинного складу, товарознавство, автоматизація процесів швейного виробництва, експертиза швейних виробів та процесів їх виготовлення, комп’ютерні технології в галузі, основи проектування швейних підприємств, основи виготовлення швейних виробів, особливості проектування товарів різного призначення, креативні технології в галузі.


 

КВАЛІФІКАЦІЯ ВИКЛАДАЧІВ

В навчально-науковому інституті торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму діють чотири кафедри. Кожна з кафедр плідно працює над поставленими науковими проблемами. Якість навчального процесу забезпечує професорсько-викладацький склад інституту:

  • Дрель Віктор Федорович – кандидат біологічних наук, доцент, почесний професор.
  • Чесноков Олексій Вікторович – доктор технічних наук, професор.
  • Маслійов Сергій Володимирович – доктор сільськогосподарських наук, доцент.
  • Бурдун Віктор Васильович – кандидат педагогічних наук, доцент.
  • Беседа Олександр Олександрович – кандидат технічних наук, доцент.
  • Ворох Андрій Олександрович – кандидат педагогічних наук, доцент.
  • Завгородній Євген Євгенович – кандидат технічних наук, доцент.
  • Колесніков Валерій Олександрович – кандидат технічних наук, доцент.
  • Ніколаєнко Віктор Федорович – кандидат технічних наук, доцент.
  • Ревякіна Ольга Олександрівна – кандидат технічних наук, доцент.
  • Скібіна Олена Володимирівна – кандидат педагогічних наук, доцент.
  • Чумак Михайло Михайлович – кандидат історичних наук, доцент.
  • Крамаренко Дмитро Павлович – кандидат технічних наук, доцент.
  • Дуб Володимир Васильович – кандидат технічних наук, доцент.
  • Котеленець Катерина Михайлівна – кандидат соціологічних наук, старший викладач.
  • Гуцол Алла Володимирівна – кандидат педагогічних наук, доцент.
  • Безрученков Юрій Володимирович – кандидат педагогічних наук, доцент.
  • Кашинська Олена Євгенівна – кандидат педагогічних наук, старший викладач.
  • Мороз Яна Едуардівна – асистент.
  • Сєногонова Людмила Іванівна – кандидат технічних наук, доцент.
  • Овчаренко Ганна Едуардівна – кандидат педагогічних наук, доцент.
  • Мала Тетяна Василівна – кандидат педагогічних наук, доцент.
  • Продан Ірина Володимирівна – кандидат педагогічних наук, доцент.
  • Рожков Андрій Ігорович – викладач.
  • Дроздова Олена Олегівна – викладач.
  • Бугаєвська Анна Володимирівна – викладач.
  • Морозова Марія Миколаївна – старший викладач.
  • Гіренко Наталія Іванівна – асистент.
  • Гричишина Галина Миколаївна – асистент.
  • Піцул Катерина Сергіївна – асистент.
  • Володавчик Вікторія Сергіївна – асистент.
  • Орешина Ольга Олександрівна – асистент.

 

Наукова діяльність

Тема комплексного наукового дослідження кафедри дизайну – «Культурологічні та педагогічні проблеми дизайнерської діяльності та підготовки майбутніх дизайнерів». Воно здійснюється за напрямами: теорія та історія становлення дизайнерської освіти; культурологічні, мистецтвознавчі, та художньо-естетичні засади розвитку дизайнерської освіти на сучасному етапі; інноваційні технології та методика організації навчально-виховного процесу в системі дизайнерської освіти.

Викладачі кафедри технологій виробництва і професійної освіти працюють над такими науковими проблеми: дослідження технології виробництва виробів з композитних матеріалів спеціального призначення, процеси формоутворення, створення та управління автоматизованими технологічними системами; дослідження процесів сепарації сипких матеріалів; управління якістю продукції; препроцесор та постпроцесор САПР механічних систем; розробка високонавантажених зубчастих передач; підвищення техніко-експлуатаційних показників ДВС; дослідження експлуатаційних властивостей залізо-вуглецевих сплавів, працюючих в екстремальних умовах; підвищення ефективності технологічного процесу посіву зернових культур; антропометричне і методичне забезпечення процесу проектування корсетних виробів; машини і апарати сільськогосподарського виробництва; сільськогосподарська техніка, ремонт і діагностика автомобілів; механіка деформованого твердого тіла; розвиток і модернізація сільськогосподарської техніки; проектування одягу для вагітних жінок; управління у сфері професійно-технічної освіти; формування професійної компетентності у майбутніх інженерів-педагогів; методика трудового і професійного навчання.

Науково–дослідна діяльність кафедри  товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів спрямована на отримання нових знань з проблем товарознавства, комерційної діяльності, експертизи якості товарів та професійної освіти у сфері товарознавства, експертизи товарів та комерційної діяльності. Узагальненим об’єктом дослідження кафедри є товарознавча, підприємницька, управлінська, експертна, педагогічна діяльність у сфері товарного обігу, митного контролю та захисту прав споживачів.

Головні напрямки навчально-наукової діяльності кафедри туризму, готельної і ресторанної справи: підготовка за новітніми технологіями кваліфікованих фахівців туристичної галузі, що відповідають сучасним вимогам та потребам; вивчення турисько-ресурсного потенціалу України; презентація історико-культурної спадщини регіону як напрямок екскурсійної діяльності; розробка та удосконалення регіонального туристичного продукту; проведення маркетингового дослідження ринку туристських та готельно-ресторанних послуг регіону та України в цілому; розробка та впровадження новітніх технологій обслуговування в готельно-ресторанному бізнесі.

Результати наукових досліджень, що виконуються на кафедрах Інституту торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму викладено у монографіях, наукових статтях викладачів кафедри та апробовано у науково-практичних конференціях міжнародного, всеукраїнського та регіонального рівнів.

11.11.2017

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2017